Noora Shingler, mediapersoona:

Nyt näen omin silmin!

Minulla oli niin paljon miinusta, että se hankaloitti elämää. Hetkinä, jolloin jouduin olemaan ilman laseja, kuten herätessä tai vaikka saunassa, tunsin olevani melkein sokea. Käytin paljon piilareita ja tietysti pitkän päivän jälkeen silmät tuntuivat väsyneiltä ja kuivilta. Elämisen helppous ilman laseja ja piilareita alkoi houkuttamaan koko ajan enemmän.

Olin harkinnut silmien laserointia monta vuotta, mutta leikkauksen turvallisuus ja lopputulos mietityttivät. Kun aloin selvittää asiaa tarkemmin, huomasin epäilykset turhiksi. Kyselin ihmisten kokemuksia laserleikkauksesta myös blogini kautta ja lähes kaikki olivat sitä mieltä, että leikkaus ilman muuta kannattaa. Nähtyäni FemtoLasikin mainoksen ilmaisesta ennakkoarviosta päätin selvittää, voisiko silmäni ylipäätään leikata.

Luota silmäkirurgiin

Olen sanonut ystävilleni, että silmäleikkaukseen kannattaa suhtautua kuin synnytykseen: luottaa vaan siihen, että kaikki menee hyvin. Tosin synnytykseen verrattuna silmäleikkaus on ihan toista luokkaa: toimenpide on ohi muutamissa sekunneissa ja voit jättää kaiken ammattilaisten huoleksi.

Etukäteen kannattaa kysellä muiden kokemuksia paikasta, sen perusteella on helppo luottaa leikkaavaan lääkäriin. Itse en halunnut ottaa liikaa selville itse toimenpiteen yksityiskohdista, enkä esimerkiksi katsoa leikkausvideoita. Leikkaustilanteessa epämiellyttävältä tuntui ainoastaan kirkkaan valon tuijottaminen, mutta sekin oli nopeasti ohi. Näköni oli heti leikkauksen jälkeen sama kuin laseilla tai piilareilla ennen leikkausta. Uusiin silmiin ei tarvinnut totutella samoin kuin uusiin silmälaseihin.

Laserointi helpottaa elämää

Olen jo nyt kokenut paljon mahtavia hetkiä ilman laseja. Voin esimerkiksi peuhata pienen lapsen kanssa ihan vapaasti, kun ei tarvitse varoa rillejä. Hämmästyttää vieläkin, että herätessä näen sumuisen maailman sijaan kaiken kirkkaasti.

Monet asiat ovat yksinkertaisesti helpompia, koska näköön ja silmiin ei tarvitse erikseen kiinnittää huomiota. Salilla käyminen ja lenkkeily on huolettomampaa, esimerkiksi juoksemaan voi lähteä tihkusateessa, eikä tarvitse laittaa piilareita pelkän lenkin takia. Aamuisin ei joudu pohtimaan, laittaisiko piilarit, jos vaikka päivän mittaan tulee hyvä sää ja voisi pitää aurinkolaseja. Olen aiemmin etelänlomilla snorklannut – ensi kerralla saatan innostua kokeilemaan sukeltamista, koska enää ei tarvitse miettiä piilareiden käyttöä veden alla. Vastaavat pienet asiat ovat lopulta yllättävän isoja elämänlaadun kannalta.

Nooran kuvien meikki: Katja Kokko / Jolie; musta paita: Meshit / Lumi14; pinkki takki: Globe Hope

 

Varaa ilmainen hoitoarvio