Saija 39 v., puheterapeutti, puutarhaharrastaja, lähtöarvot n. -3,5, cyl -0,75:

Ihana nähdä ilman laseja!

Piilarit tuntuivat hankalilta arjessa ja silmälasit rajoittivat elämää. Olin pohtinut laserleikkausta vuosia ennen kuin vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa haaveen. Jälkikäteen olen katunut vain sitä, miksi en korjannut näköäni aikaisemmin.

Silmäleikkaus tuli yhtäkkiä ajankohtaiseksi, kun pimeänä syysiltana sukelsin mökillä vanhat lasit järven pohjaan. Päätin, etten enää halua uusia laseja. Samoihin aikoihin myös piilareiden kanssa oli alkanut olla ongelmia, silmät kuivuivat ja linssien laittaminen tympi siinä määrin, että käyttö jäi arjessa vähälle. Mökkiolosuhteissa piilareita ei voinut kuvitella käyttävänsä.

Leikkauspäätöksessä painoivat sekä ulkonäölliset että käytännön syyt. Lasit olivat tiellä esimerkiksi mökillä puuhaillessa; huurtuivat, likaantuivat ja menivät vinoon. En ollut koskaan tuntenut oloani kotoisaksi lasit päässä. Nuorempana pidin laseja vain pakon edessä koulussa ja yritin nähdä muun ajan ilman laseja, lukiossa siirryin käyttämään piilareita. Myöhemmin mukavuudenhalu voitti, mutta silti vähänkin erityisempiin tilanteisiin halusi laittaa piilarit ja esimerkiksi talven laskettelureissuille piti aina lähtökiireessä hommata piilareita mukaan.

Lasien hukkuminen laittoi asioihin vauhtia: sain vihdoin varattua ajan esitutkimukseen ja pääsin todella nopeasti myös leikkaukseen. Leikkaushaave oli jäänyt aiemmin toteuttamatta ehkä siksi, että ajatus silmien leikkaamisesta pelotti. Perehdyttyäni enemmän asiaan pelotkin karisivat, kun tiesin, että nykytekniikalla haittavaikutukset on saatu minimoitua. Olin myös kuvitellut, ettei leikkaus olisi välttämättä mahdollinen, koska minulla on silmänpainetta; myöhemmin tutkimukset varmistivat, ettei kohdallani ollut mitään esteitä leikkaukselle.

Parasta lasertekniikkaa silmille

Halusin nimenomaan FemtoLasik®-leikkaukseen, koska tiesin, että se edustaa uusinta lasertekniikkaa ja on uranuurtaja alallaan. Monelle ystävälleni oli tehty vuosien varrella FemtoLasik®-laserleikkaus ja kaikkien kokemukset olivat ylistävän positiivisia. En edes harkinnut muita vaihtoehtoja, sillä halusin silmilleni vain parasta.

Herkkänä ihmisenä jännitin leikkaustilannetta, mutta itse operaatio oli nopea. Minulle kerrottiin koko ajan, mitä tapahtui ja sain myös rauhoittavaa lääkitystä. Kokemus laserleikkauksesta oli erilainen kuin olin odottanut: kaikki sujui helposti ja minulla oli turvallinen olo.

Ihana näönvapaus

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen ihmettelin, miten hyvin pystyin näkemään ulkona kaukaisetkin kohteet ja testailin näköäni jatkuvasti. Vieläkin tuntuu uskomattoman hienolta nähdä kirkkaasti niissä tilanteissa, joissa ei ennen nähnyt kunnolla, kuten heti silmät avattuaan aamulla.

Nyt takana on ensimmäinen kesä ilman laseja. Voin nauttia mökillä alkeellisissa oloissa uimisesta ja saunomisesta ihan eri tavalla ja mukavasti pitkälle syksyyn, jolloin on kiire järveen, eikä ehdi sählätä lasien kanssa. Auringonotto ja puutarhahommat ovat huolettomampia, niistäkin nauttii vapaammin kuin ennen. Pidän siitä, että näen hyvin arkisetkin asiat.

 

Varaa ilmainen hoitoarvio