Soile 59 v., toiminnanjohtaja, lenkkeilijä, lähtöarvot n. +5, cyl -1:

Eroon ikänäöstä laserleikkauksella

Minulle tehtiin ikänäön korjaava FemtoLasik®-laserleikkaus viisi vuotta sitten. Ennen leikkausta en nähnyt kunnolla lähelle, enkä kauas, mikä teki monista asioista mutkikkaita. Laserleikkaus on niitä harvoja asioita, joita voin sydämeni pohjasta todella suositella kaikille.

Ikänäkö hankaloitti arkea

Ikänäön myötä monet arkiset asiat olivat muuttuneet hankalammiksi kuin ennen. Olin kyllästynyt siihen, että en nähnyt meikatessani kunnolla, vaan meikit menivät mihin sattui, vaikka yritti käyttää suurentavaa peiliä.

Silmälasien käyttäminen tuntui kaikin puolin rasittavalta niin töissä kuin vapaalla. Lenkkeillessä lasit huurtuivat ja uimahallissa oli pakko pitää silmälaseja, vaikka ei olisi halunnutkaan, mutta muuten ei nähnyt kulkea. Moniteholasien käyttämisessä oli vielä omat riesansa, kun lukiessa piti katsoa alareunaan ja kauas katsoessa ylöspäin. Vietän ison osan työpäivistä tietokoneella, jossa moniteholasit olivat hankalat.

Kotona lasit olivat aina hukassa ja mieskin alkoi jo hermostua siihen, että sai kuljettaa niitä minulle. Päätin, että asialle pitää tehdä jotain. Nähtyäni mainoksen FemtoLasik®-laserleikkauksesta varasin ajan ilmaiseen ennakkoarvioon, jossa varmistuin siitä, että näköni voidaan korjata laserilla.

Ikänäön tilalle näkemisen tarkkuus

Ikänäön korjaava laserleikkaus oli hyvin yksinkertainen operaatio. Olin etukäteen pelännyt leikkausta mielettömästi, koska kyse oli silmien operoinnista. Tilanne oli kuitenkin rauhoittava ja henkilökunta teki oloni mukavaksi. Varsinainen taittovirheen laserointi kesti muistaakseni vain 12 sekuntia silmää kohden. Ennen kuin huomasinkaan lääkäri jo sanoi, että nyt sinä taas näet.

Laserleikkaus osoittautui kokemuksena pelkästään myönteiseksi, leikkauksen jälkeen lepäsin hetken pimeässä huoneessa, jossa oli musiikkia, kahvia ja suklaata. Leikkaava lääkäri kehotti hankkimaan lukulasit, mutta minun ei ole tarvinnut käyttää niitä kertaakaan. Aurinkolaseja sen sijaan tuli käytettyä, sillä puolisen vuotta leikkauksen jälkeen silmät olivat vähän valonarat, mutta mitään muita oireita ei ole ollut.

Totuin silmälasittomaan elämään välittömästi. Heti leikkauksen jälkeisenä päivänä olin jo töissä ihan normaalisti ja muistan nähneeni heti todella tarkasti kaiken. Vieläkin on hämmästyttävää nähdä näin hyvin: esimerkiksi kaupungilla shoppaillessa näen hinnat ja tuoteselosteet, apteekissa pystyn lukemaan lääkepurkkien pienimmätkin mahdolliset tekstit.

Harrastamisen vapaus ilman laseja

Lasittomuus on iso helpotus kaikessa liikunnassa: lenkkeillessä, hiihtäessä, uidessa. Saunassakin on ihanaa käydä ilman laseja. Nykyisin käyn talvisin myös avannossa, mitä tuskin olisin alkanut harrastamaan lasien kanssa. Olisi vaarallista kulkea savusaunassa näkemättä ympärilleen, matkalla järveen ja saunaan lasit olisivat huurussa ja niitä pitäisi olla koko ajan ottamassa pois ja laittamassa takaisin. Tykkään myös lukea iltaisin sängyssä, joten on ihanaa, kun enää lasit eivät paina toista korvaa. Kaikenlainen harrastaminen on paljon vapaampaa ilman silmälaseja.

 

Varaa ilmainen hoitoarvio