Stella Harasek, bloggaaja ja viestintäalan yrittäjä

Maailma näyttää vihdoin omalta ja oikealta

Sain silmälasit kun olin kaksitoista. En koskaan tottunut niihin kunnolla: lasit olivat tiellä kun kiipeilin puihin, ne putosivat ratsastaessani, kastuivat sateessa. Nenällä keikkuvat lasit olivat ylimääräinen lisävaruste – niiden piti auttaa, mutta ne tekivätkin kaikesta hankalampaa.

Silmäleikkauksen riskit arveluttivat

Aikuistuminen ei muuttanut asiaa. Valokuvaan ja liikun päivittäin. Silmälasit eivät pysyneet menossa mukana, eivätkä piilolinssit sopineet herkille silmilleni. Laserleikkaus pyöri mielessä kymmenen vuotta, mutta riskit arveluttivat.

Sittemmin selvisi, että riskit ovat minimaaliset ja toimenpide kivuton. Monet lähipiiristäni olivat käyneet laserleikkauksessa ja puhuivat sen puolesta. Päätin, että oli aika tehdä jotain asialle. Valitsin FemtoLasikin, johon poikaystäväni ja monet ystäväni olivat perusteellisen taustatyön tehtyään päätyneet.

Jännitin leikkausta – turhaan

Jännitin laserleikkausta, kunnes astuin FemtoLasikin Helsingin toimipisteeseen esitarkastukseen. Henkilökunta oli niin rentoa ja osaavaa, että jännitys katosi. Tuli tunne, että minusta pidetään huolta ja kaikki menee hyvin. Niin menikin: leikkaus oli ohi muutamassa minuutissa enkä tuntenut kipua, vain epämukavuutta. Kuuntelin lääkärin rauhoittavaa ääntä ja muistin, että hän on leikannut vuosien varrella tuhannet silmäparit – myös poikaystäväni vihreät silmät, joiden näkö leikkauksen jälkeen oli virheetön.

Laserleikkaus korjasi myös hajataiton

Heräsin seuraavana aamuna outoon tunteeseen. Kun avasin silmät, näin ikkunasta taivaalla lentävät lokit ja erotin niiden siiveniskut. Pilvet tuntuivat epätodellisen teräviltä, melkein kuin olisi voinut kurottaa kätensä ja koskettaa. En ollut nähnyt niin tarkasti sitten lapsuuden: silmieni hajataittoa eivät olleet edes silmälasit kokonaan korjanneet, mutta laserleikkaus oli tehnyt sen.

Vasen silmäni oli heti leikkauksen jälkeen kirkas, oikea sumuisempi. Meni muutama viikko ennen kuin oikean silmän näkö tasaantui. Jälkitarkastukseen mennessä molemmat silmät tuntuivat normaaleilta ja näköni todettiin virheettömäksi. Ei sitä olisi tarvinnut erikseen kertoa. Olin kaksikymmentä vuotta katsonut maailmaa joko sumuverhon tai sen korjanneen linssien läpi. Eron kyllä huomaa nyt kun minun ja maailman välissä ei ole enää mitään.

 

Varaa ilmainen hoitoarvio