Jukka, 30, klass- och musiklärare, musiker, i utgångsläget ca -11:

Det jag drömt om länge blev verklighet!

Jag minns så väl att jag genast efter laseroperationen kunde se vad klockan på väggen i operationssalen visade. Före operationen skulle jag inte ha sett hela väggen, för att inte tala om klockan. På hemvägen förundrade jag mig över att jag kunde urskilja löven på träden. Löv hade jag inte uppfattat tidigare ens med glasögon. Laseroperationen på ögonen är bland det bästa som hänt mig i hela mitt liv!

Jag fick mina första glasögon som 5-åring. Senare började jag använda kontaktlinser, regelbundet i över tio års tid. Den ständiga användningen av linserna gjorde att ögonen torkade, blev irriterade och trötta. Det blev svårare och svårare att använda kontaktlinser: till exempel när vårt band uppträdde sved rökeffekterna i ögonen. Det var också svårt att simma med kontaktlinser eftersom kloren irriterade ögonen.

Drömde om en ögonoperation redan som barn

Jag började drömma om en laseroperation redan i lågstadiet. År 1991 läste mamma en nyhet i tidningen om att Juhani Pietilä som första kirurg i Finland hade börjat utföra laseroperationer på ögon. Mamma sade att jag får gå på ögonoperation när jag är vuxen.

Drömmen blev verklighet år 2008 när jag genom att jobba vid sidan av studierna fick ihop en tillräcklig summa för operationen. Jag satte mig in i FemtoLasik®-metoden och när en god vän till mig dessutom rekommenderade laseroperationen fattade jag mod och tog det slutliga beslutet.

Laseroperationen var en befriande upplevelse

När jag kom till kliniken var jag spänd men förväntansfull eftersom det jag drömt om så länge höll på att bli verklighet. Cirkeln slöt sig – det var nämligen Juhani Pietilä som skulle operera mig. Operationen genomfördes verkligen snabbt och trots att jag var litet nervös kände jag mig trygg. Läkaren var lugn och redogjorde hela tiden för hur operationen fortskred. Hela personalen var kunnig och professionell. Jag kände att jag var i goda händer.

Laseroperationen på ögonen har gett mig frihet att leva fullt ut. Jag har lättare att röra på mig nuförtiden, och när vi uppträder behöver jag inte längre påta med kontaktlinserna. Operationen har varit till nytta även i mitt yrke som lärare, bl.a. på gymnastiktimmarna. Jag behöver inte heller längre vara rädd för att glasögonen ska gå sönder, något som tidigare i praktiken skulle ha gjort mig arbetsoförmögen. För mig, som använt flaskbottnade glasögon sedan barn, hade operationen en positiv effekt även på självkänslan.

Jag rekommenderar operationen för alla som vill se fritt utan glasögon. Det är onödigt att oroa sig för operationen. Inspirerad av min erfarenhet har min ena bror genomgått ögonoperation och min andra har planer på det.

 

Boka gratis värdering