Saija 39 år, talterapeut, trädgårdspysslare

Härligt att se utan glasögon!

Jag tyckte det var besvärligt att använda kontaktlinser till vardags och glasögonen begränsade återigen livet på att annat sätt. Jag hade funderat på laseroperation i flera år innan jag äntligen gjorde slag i saken och förverkligade min dröm. Det enda jag har ångrat efteråt är att jag inte lät korrigera synen tidigare.

Det blev plötsligt aktuellt med en ögonoperation efter att jag en mörk höstkväll på stugan hade tappat glasögonen i sjön. Jag bestämde mig för att inte skaffa några nya glasögon. Jag hade också börjat få problem med kontaktlinserna: ögonen torkade och eftersom det tog emot att ta på linserna blev de sällan använda till vardags. I de förhållanden som rådde på stugan kom kontaktlinser över huvud taget inte på fråga.

I beslutet om en operation vägde både praktiska och utseendemässiga skäl. Glasögonen var i vägen i sysslorna på stugan: de immade, blev smutsiga och lade sig snett. Jag hade aldrig känt mig som hemma med glasögon. När jag var yngre bar jag glasögon bara när jag var tvungen i skolan och försökte se utan glasögon i andra sammanhang. I gymnasiet började jag använda kontaktlinser. Senare tog bekvämheten över, men vid lite mer speciella tillfällen brukade jag ta på kontaktlinserna, och till exempel när jag åkte på skidresa om vintrarna såg jag alltid i sista minuten till att jag hade packat med kontaktlinser.

Att glasögonen sjönk till sjöbotten satte fart på planerna: jag kom mig äntligen för att boka tid för en evaluering och fick också mycket snabbt tid till operation. Att jag hade skjutit upp beslutet så länge berodde säkert delvis på att jag var rädd för att låta operera ögonen. Men oron skingrades när jag fick mer information om laseroperationen och insåg att man med modern teknik har lyckats minimera biverkningarna. Jag hade också tänkt att det inte nödvändigtvis skulle gå att operera mig eftersom jag har högt ögontryck; senare visade undersökningar att det inte fanns något hinder för en operation.

Bästa laserteknik för ögonen

Jag ville uttryckligen bli behandlad med en FemtoLasik®-operation eftersom jag visste att FemtoLasik® tillämpar senaste laserteknik och är en föregångare i branschen. Många av mina vänner hade blivit FemtoLasik®-opererade och deras erfarenheter var översvallande positiva. Jag funderade inte ens på några andra alternativ eftersom jag tänkte att endast det bästa är gott nog för mina ögon.

Känslig som jag är var jag spänd inför operationen, men den förlöpte enkelt och snabbt. Personalen höll mig hela tiden underrättad om vad som pågick och jag fick också lugnande medel.

Härlig, befriande känsla att se

Under de första dagarna efter operationen förundrade jag mig över att jag såg så bra utomhus, också på långt håll, och testade ständigt min syn på olika objekt. Det känns fortfarande otroligt fint att se klart i situationer där jag såg dåligt tidigare, t.ex. genast när jag öppnar ögonen på morgonen.

Nu har jag den första glasögonfria sommaren bakom mig. På stugan kan jag njuta av att simma och bada bastu i primitiva förhållanden på ett helt annat sätt än tidigare, t.ex. på hösten när det är bråttom att doppa sig och man inte har tid att fumla med glasögonen. Att solbada och pyssla i trädgården är också saker som blivit enklare att njuta av jämfört med tidigare. Jag gillar ett se även de mest vardagliga ting bra.

 

Boka gratis värdering