Soile 59 år, verksamhetsledare, motionslöpare

Jag blev kvitt ålderssyntheten med laseroperation

Jag genomgick en FemtoLasik®-laseroperation för att justera ålderssyntheten för fem år sedan. Före operationen såg jag ordentligt varken på nära eller på långt håll, vilket komplicerade vardagen. Laseroperationen är en av de få saker som jag helhjärtat kan rekommendera vem som helst.

Ålderssyntheten försvårade vardagen

Ålderssyntheten hade gjort många saker besvärligare än tidigare. Jag var urless på att jag såg så dåligt när jag skulle lägga make-up och kletade till det även om jag använde en förstorande spegel.

Glasögonen var på det hela taget en last både på jobbet och under fritiden. På joggingturerna blev glasögonen immiga och i simhallen var jag också tvungen att bära glasögon för att kunna röra på mig. Glasögonen hade progressiva linser som gjorde att jag måste titta i nedre kanten när jag läste och i övre kanten när jag ville se på långt håll. Jag tillbringar en stor tid av arbetsdagen framför dator, och där kommer progressiva linser inte så bra till sin rätt.

Hemma tappade jag ständigt bort glasögonen och min man började bli irriterad på att alltid söka fram dem åt mig. Jag beslöt att göra något åt saken. Jag såg en annons om FemtoLasik®-laseroperationer och bokade tid för en evaluering där man bekräftade att min syn kan justeras med laser.

Ålderssyntheten ersattes av skarp syn

Laseroperationen som korrigerade ålderssyntheten var en mycket enkel operation. I förväg gruvade jag mig mycket inför operationen – det handlade ju trots allt om mina ögon. Proceduren fortskred emellertid i lugnt tempo och personalen hjälpte mig att slappna av. Om jag kommer rätt ihåg tog den egentliga laserbehandlingen av brytningsfelet 12 sekunder per öga. Innan jag visste ordet av sade läkaren att jag ser igen.

Laseroperationen var en enbart positiv upplevelse. Efter operationen fick jag vila i ett mörkt rum där jag kunde njuta av musik, kaffe och choklad. Kirurgen uppmanade mig att skaffa läsglasögon, men jag har inte behövt använda dem en enda gång. Däremot använde jag ofta solglasögon till en början eftersom ögonen var litet ljuskänsliga i ett halvt år efter operationen, men det var de enda symptomen jag hade.

Att vänja sig vid ett nytt liv utan glasögon var inte svårt. Genast dagen efter operationen gick jag på jobb som vanligt och minns att jag såg allt mycket bra. Jag förundras fortfarande över hur bra jag ser: t.ex. när jag shoppar på stan ser jag alla priser och produktdeklarationer, i apoteket kan jag läsa till och med de minsta texterna på läkemedelsburkarna.

Enkelt utan glasögon på fritiden

Att klara sig utan glasögon är en lättnad vid alla former av motion: joggning, skidåkning, simning. Att kunna bada bastu utan glasögon är verkligen skönt. Numera har jag också börjat vinterbada, vilket knappast hade varit möjligt med glasögon. Det är farligt att röra sig i rökbastu utan att se bra, på väg till vaken och tillbaka till bastun skulle glasögonen imma igen. Jag skulle vara tvungen att ta av och på glasögonen hela tiden. Jag gillar också att läsa i sängen om kvällarna, och nu kan jag göra det utan att glasögonen trycker på örat. På det hela taget är det en befrielse att kunna utöva hobbyer utan glasögon.

 

Boka gratis värdering