FemtoLasik®-laseroperation

Varför FemtoLasik®- och inte Lasik-laseroperation?

Femtosekundlaser har höjt säkerheten inom brytningsfelskirurgi till en ny nivå eftersom fliken inte längre görs med en mekanisk hyvel (mekaniskt blad) som man gör vid Lasik-operationer, som representerar äldre teknik.

En fördel med femtosekundlasern jämfört med hyvelteknik är framför allt säkerheten. Om problem uppstår avbryter femtosekundlasern omedelbart arbetet och redan om en stund kan man försöka göra fliken på nytt. Vid användning av mekanisk hyvel måste man vänta åtminstone tre månader.

Flikar som gjorts med traditionell mikrohyvel är betydligt tjockare och det kan förekomma stora variationer i flikarna på olika ögon och patienter även om flikarna gjorts med samma hyvel. Flikar som görs med femtosekundlaser är däremot mycket tunnare och av jämnare kvalitet. Detta har gjort att allt fler blivit kvitt glasögonen oberoende av tjockleken på hornhinnan.

Vid FemtoLasik®-laseroperationer utsätts ytskiktet på ögat inte för lika stor belastning som vid hyvling med mikrohyvel. Därtill behövs mycket mindre höjning av ögontrycket än när man använder hyvel. Med femtosekundlaser är höjningen av trycket ungefär detsamma som om man gnuggar eller trycker kraftigt på ögonen med händerna. Därför har man också kunnat minimera biverkningarna av operationen.

Varför Ziemers femtosekundlaser?

Den schweitztillverkade Ziemer FEMTO LDV är den tekniskt mest avancerade femtosekundlasern. Den skickar laserpulser betydligt frekventare än övriga femtosekundlasrar. Därför är den energi och den punktstorlek som behövs för att göra fliken betydligt mindre än vid övriga femtosekundlasrar.

Den låga mängden energi gör att det uppkommer minimalt lite biverkningar och mekanisk spänning på hornhinnan. Tack vare att punktstorleken är så liten kan operationen utföras mer exakt: botten av fliken blir jämnare och hornhinnan skonas. Att skona hornhinnan är särskilt viktigt för patienter som har en mycket tunn hornhinna, eftersom detta minskar risken för utbuktning av hornhinnan.

Ziemer Femto LDV-femtosekundlasern skjuter ut extremt korta laserpulser flera miljontals gånger per sekund till det önskade djupet på hornhinnan. När laserpulserna skjuts ut tätt intill varandra med en noggrannhet av tusendels millimeter uppkommer en flik på hornhinnan med den exakt önskade formen. Det tar bara ca 20 sekunder att göra en flik med femtosekundlaser.

Hur hålls fliken på plats efter operationen?

Tack vare det osmotiska trycket fäster sig fliken snabbt på rätt plats och i rätt position av sig själv. Efter FemtoLasik®-ingrepp som utförs helt och hållet med laser är läkningen betydligt snabbare jämfört med den traditionella metoden med mikrohyvel.

Är resultatet av en laseroperation bestående?

En laseroperation stoppar inte den normala förändringen i brytningsförmågan. Därför lönar det sig att göra en operation först när förändringen har avstannat. Om din syn har förändrats under det senaste året lönar det sig inte att överväga en operation. I vilken ålder förändringen i brytningsförmågan avstannar är individuellt, men för de flesta sker det i 20-årsåldern.

Är det möjligt att göra en kompletterande operation?

En ny operation kan göras på de flesta patienter. Undantaget utgörs av personer vars hornhinna är för tunn. Sådana patienter meddelar läkaren före den första operationen att en kompletterande operation sannolikt inte kommer att vara möjlig. I allmänhet kan en ny operation göras och t.ex. allteftersom ålderssyntheten ökar är man ofta tvungen att öka styrkan på monovisionen.

Jag är mycket nervös inför operationen. Är det ett hinder?

Att du spänner dig är inget hinder för operationen. Vår yrkesskickliga personal stödjer dig under hela operationens gång för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vid behov kan vi också ge dig lugnande medel inför operationen.
Våra nya laserapparater säkerställer att FemtoLasik®-metoden är trygg även om patienten spänner sig. Vid korrigeringen av brytningsfelet följer excimerlaserapparatens eye tracker-funktion noggrant dina ögonrörelser. Att du rör på ögonen inverkar inte på resultatet. Du behöver alltså inte oroa dig för operationen.

Vilka risker förknippas med laseroperationen?

Läs mer om riskerna här >>

 

Boka gratis värdering